De grootste kunst is ...altijd kind te blijven

DiscoverArt-WorksPencil drawingEtchesPaintingsSculpturesThe ArtistHarm Kuijers.

Harm Kuijers is geboren op 7 november 1957 in de middeleeuwse hanzestad Zutphen in Nederland. Hij is de eerste acht jaren van zijn leven praktisch doof geweest, wat hem extra gevoelig heeft gemaakt voor visuele indrukken in zijn omgeving. Hij ontwikkelt een extreme intuítie. Na twee ingrijpende operaties in 1965 en 1966 ervaart hij geluid.

 

De kracht, invloed, toon, ritme , abstractie en schoonheid van muziek was, en is, indrukwekkend voor hem. Hij ontdekte dat door te luisteren en daarna vooral het leren spelen van piano.  Deze eigenschappen van muziek werkten en werken door in al zijn artistieke oeuvres; abstract of figuratief, grafiek of bronssculptuur. Ook is spraak, ritme van woorden en klank, het begrip taal en daarbij behorende lichaamstaal byzonder fascinerend voor hem.

Op de basisschool en de middelbare school verdwijnen op een mysterieuze wijze al zijn gesigneerde tekencollecties.

Image

In 1977 ontmoet hij de jong overleden kunstenaar Jan Rozeboom, die hem aanmoedigde om beeldend kunstenaar te worden. Harm is gefascineerd door zijn etsen.

Harm Kuijers volgde zijn kunstopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam van 1978 tot 1984. Hij specialiseerde zich in grafiek, vooral etsen. Tijdens deze studies reisde hij in de zomers naar Turkije,Egypte en Israel, waar hij zijn terugreis verdiende door schetsen van Jeruzalem te verkopen. Tijdens een expositie van academiestudenten in Museum Fodor Amsterdam verdwijnt (!) een serie gesigneerde tekeningen.

Van 1986 tot 2001 woonde hij weer in Zutphen en nam hij deel aan verscheidene groepsexposities en andere kunstprojecten. Met behulp van de kunstbemiddelaar wordt een ets aangeschaft door het Stedelijk Museum in Zutphen.

Image

Tegenwoordig leeft en werkt hij samen met zijn Amerikaans-Nederlandse levenspartner Lloyd Christopher (Chris) Blake in Rotterdam. Beiden raken betrokken in een vrijwilligersproject in hun zogenaamde probleemwijk Spangen. De bewonersvereniging Utopia, waarvan de kunstenaar voorzitter was, wordt opgericht. De activiteiten trekken bijna alle fracties en hun voorzitters van belangrijke nationale politieke partijen en de burgemeester aan. Ook samenwerking met Westeuropese bewonersverenigingen in soortgelijke urbane gebieden als Spangen.


Het straatkunstproject "Consolidating the Dyke" komt voort uit de samenwerking met René van Meer en zijn bedrijf "Between Productions" in 2007.

René van Meer, grafische vormgever, digitale kunstenaar en voormalig galleriehouder (Rotterdam en Antwerpen)  en vroege importeur van Russische oppositiekunstenaars uit de voormalige Sowjetunie, verklaart dat het werk van de kunstenaar niet onder enig bestaande kunststroming valt en vindt de naam "Harmisme" uit.

In 2008 ontmoet de kunstenaar Irénée Sikora: schrijver van romans, theater, solo-acteur, kalligraveur en filmscenarioschrijver. Dit wordt het begin van een intesieve samenwerking tot op de dag van vandaag.Via hem ontmoet Harm de Parijse kunstenaar Michel Henricot, de movie-operatorvan  beroemde filmregisseurs van de Nouvelle Vague  Denys Clerval en de beroemde concertpianist Éric Heidsieck. In 2009 ontstaan de twee series "Un Chant pour Les Étoiles, A Song for The Stars", tegelijkertijd kunstoeuvres en decorstukken voor theater.

In de zomer van 2018 perfectioneert hij de bronstechniek bij de beeldhouwer Józef Polewka in Jawornik bij Krakau, Zuidoost Polen. Deze ontmoeting kwam tot stand via Erik Vruggink.

Image

menuheader 200

 

 webdesign Madstudio

madlogo2018 125

High-Res Reprografie by Mick Willemsen/Madstudio

International connections


Adres

Salon Artistique FlorRaison
Bellamystraat 46
3027 RJ
Rotterdam
The Netherlands

Email Adres

harm@mxworldwide.com

Phone Number

Phone: +31(0)10 262 166 64
Mobile: +31(0)6 108 574 23

"Ieder kind is een kunstenaar.

De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt."

citaat Pablo Picasso

Pablo Picasso

© 2021 All rights reserved Harm Kuijers

          

webdesign by Madstudio nl                                                                                                                          latest update : 03-03-2023

 

 

 ..